bau badan

Apakah bau badan bisa disebabkan karena faktor keturunan?

Ini mungkin bisa ditanyakan sama bro Ladesman DKK di…Konsultasi kesehatan: Share your problems, and hope we can give you some advice - Kesehatan - ForumKristen.com yang belajar kedokteran :slight_smile:

Salam

Bau…badan…memang mengganggu …faktor hidup sehat atau kebiasan Makanan tertentu pegang peranan penting.
Selain bakteri juga keringat penyebabnya…
Daun Karee …ini penyebab bau badan .seperti orang India yang suka makan karee bau badanya …mak…yosss… ampun dah. :cheesy:.
Resep buat yg suka lalapan seperti daun kemangi,daun pepaya, dan masih banyak lagi ini sangat ampuh…hee…hee…
Untuk Gadis yg beranjak Dewasa biasanya orang tuanya rajin nyekokin Jamu…itu tradisi .saya masih ingat Kakak2ku dulu sering di bikinkan jamu sama ibuku…atau beli jamu Gendong yang fress.
Selamat mencoba…

GBU…all

makan sayur tiap hari, tapi makan lalapan jarang karena takut kembung, minum jamu tradisional kurang tahan, akhirnya cuma pakai tawas/deodoran MBK yang paling ampuh. Pakai deodoran Rexona seperti yang diiklan TV itu masih kurang mempan. Mamaku dan tante2ku punya bau badan yang tajam, sedangkan papaku dan kerabatnya gak gitu, saya tiap hari makan biasa2 saja.

klo deodoran ga mempan mungkin coba parfum aja kale(ga perlu yg mahal2)??trus minimal mandi 2 kali sehari.

Dulu pernah disemprot parfum ama teman tapi baunya malah bereaksi jadi tambah pusing orang sebelahku. Jadinya harus milih yang gak bereaksi dengan keringat. Sudah mandi 2 kali sehari, tapi memang ada keturunan yang baunya tajam sekali.

ini urusannya tetang kesehatan ya…gw kurang paham yg ginian :mad0261: :smiley:

coba cek ke dokter aja… mungkin faktor dari makanan atau organ tubuh yg kurang lancar

klo saran gw sih klasik & tradisional aja deh; banyak minum & olah raga aja
biar pori2nya terbuka dan keringatan jadi kuman di pori2 tubuh dikeluarin :happy0025: :smiley:

benar gak sih? :slight_smile:

Sebaiknya ke dokter apa yang paling tepat?

sekedar informasi, moga2 bisa membantu mengatasinya:

Dear Reader,

Body aroma is natural, normal, and universal. However, like many bodily traits, our aromas are highly variable from person to person, and even from day to day. A number of factors may contribute to your odor (offensive or not), including daily physical activity, genetics, diet, clothing material and fit, hygiene, and health. It may take some sleuthing on your part to determine which of these factors are most applicable in your situation. Read on for an explanation of body odor and tips and you should be on your way to a solution.

As you note, there is a link between sweat and scent. People have two types of sweat glands. Eccrine glands cover most of the body and produce odorless sweat composed primarily of water and salt (sodium chloride) that’s released onto the skin’s surface to naturally cool the body. Apocrine glands, on the other hand, secrete a fatty sweat inside the gland, near hair follicles on the scalp, underarms, and genitals. This sweat is pushed to the skin’s surface when people work out, feel anxious or stressed, or become over-heated. Bacteria feed on this kind of sweat, and the subsequent breakdown of chemicals leads to body odor. Excessive sweating, called hyperhidrosis, may contribute to “excessive” odor by creating an environment where odor-causing bacteria can thrive.

Consider some of the following factors that may contribute to excess sweating and/or strong body odor:

  1. Genetics — do your family members have a similar smell?
  2. Foods such as garlic, onions, curry, and other strong spices
  3. Alcohol
  4. Tobacco
  5. Caffeine, from coffee, tea, soda, and chocolate
  6. Dietary imbalance in magnesium and/or zinc
  7. Diabetes, specifically low blood sugar
  8. Menopause
  9. Kidney or liver disease
  10. Stress
  11. Certain synthetic or “non-breathable” fabrics

Do any of these sound familiar to you? If so, your first step may be trying to eliminate or manage the culpable factor(s). Depending on the cause, you may be able to eliminate it from your life (such as cutting out or cutting down on garlic or coffee), or you may need to visit a health care provider to learn how to manage the issue (if you suspect something such as diabetes or other medical conditions). Of course, certain factors, such as genetics, can’t be changed or managed. In this case, here are a few tips for keeping odor at bay:

  1. Shower daily with deodorant soap that has antibacterial properties
  2. Use deodorant or deodorant/antiperspirant daily
  3. Wear cotton and other “breathable” fabrics. Some synthetic fabrics used in workout clothing is also “breathable” because it wicks sweat away from your skin.
  4. Eliminate one of the above mentioned food/spice/beverages at a time to test for a reduction in smelliness
  5. Eat a balanced diet with plenty of veggies and whole grains, and limited sweets
  6. Cut tobacco out of your life
  7. Take chlorophyll or wheat grass supplements (natural body deodorizers) with meals
  8. Add magnesium or zinc through vitamins or a balanced diet
  9. Chew on parsley, alfalfa, or other leafy greens after means to help neutralize strong scents
  10. Apply witch hazel, or white or apple cider vinegar to your underarms (which change the pH of the skin so that bacteria can’t grow)
  11. Dust perpetually sweaty areas with corn starch to reduce wetness
  12. Apply diluted rosemary or tea tree oil to the underarms for extra deodorizing action

Also consider that severe sweating and unusual body odor, especially if you notice a change in your typical scent, could signify a health problem. To rule this out, a health care provider can test for thyroid problems, heart issues, diabetes, and hormonal imbalances. Menopause and low testosterone levels can also affect your body’s ability to react to temperature increases and stay balanced. Students at Columbia can make an appointment at Primary Care Medical Services through Open Communicator or by calling x4-2284.

By eliminating certain medical conditions that might be causing your body odor and sweating, your health care provider can identify possible medical solutions, including surgery, for body odor and excessive sweating. Iontophoresis is a painless process using a battery-fueled device to apply electricity to problem areas, but it may not work any better than a normal antiperspirant. Botox can also treat hyperhidrosis through multiple injections. Anticholinergic drugs block the chemical messenger acetylcholine while keeping sweat glands from being activated. Finally, as a last resort and permanent option, there is a procedure which involves surgically removing sweat glands or severing certain nerves that communicate with sweat glands. These procedures now require little recovery time, but they can lead to increased sweating from other parts of the body to compensate. For more information about hyperhidrosis and possible treatments, visit the International Hyperhidrosis Society’s website.

Finally, remind yourself that we all have a natural scent and sometimes we all get smelly. It’s possible that the body odor you consider offensive is hardly noticeable to people around you. Maybe you can come to terms with your scent, or even take pride in it as a natural by-product of your regular work outs (which you can wash away when you’re done!). Here’s to enjoying your work outs in all of your glistening glory!

Sumber: http://www.goaskalice.columbia.edu/3645.html

alamak…dokter apa ya :mad0261:…dokter kulit kali ya?

Kalo saya penyebabnya nomor 1 dari 11 faktor di atas; yang lainnya gak, hanya pakai tawas dan deodoran MBK yang mempan. Sekarang ya lagi gak bau karena sedang pakai MBK, tapi itu jarang dijual jadi harus cepat beli agar gak kehabisan, deodoran merek lain banyak tapi kurang mempan semua.

menurut saya sih dari faktor keturunan juga bisaaa… tapi bisa dikurangi dengan makan makanan yang tidak berbau tajammm… pake deodoran juga bisa tapi harus hati2 bagi yang alergi jd pilih2… dan jangan pernah memakai parfum di bagian ketiak soalnya akan tambah bereaksi baunya kemana2 heheheeh… yang penting jangan sampai basah di bagian ketiak… sejauh ini yang paling efektif sih pake deodoran hanya perhatikan bahan2nya… sama bila bisa cari yang bisa melindungi 24 jam cari yang roll on… bila sudah pakai deodoran coba biarkan kering dulu baru pakai pakaian. Tujuan deodoran sebenarnya mengurangi pengeluaran keringat sooo… bila sudah selesai aktifitas jangan lupa untuk segera dibersihkan… semoga bermanfaat…

Saya dulu waktu masih SMA, kuliah dan baru lulus kuliah lebih banyak makan tahu tempe daripada daging, pernah selama beberapa lama cuma makan tahu tempe atau vegetarian, dulu pernah punya teman dekat orang Manado tiap hari disuguhi menu pakai daun kemangi dan daun pepaya, coba makan lalapan memang segar sebentar, tapi kalo gak pakai deodoran beberapa hari masih tetap bau tajam, deodoran Rexona saja masih kurang mempan pakai tawas dan MBK baru mempan, hanya saja memang jarang jualnya. Memang sudah pembawaan dari lahir, hanya saja begitu mulai remaja bau badan mulai menyengat. Dulu pernah ada deodoran Fujiyama Body Odour buatan Jepang benar2 ampuh seminggu, tapi akhirnya ditarik dari peredaran diduga sebabkan kanker.

Di antara pembantu yang kerja di rumah saya, orang Jawa, dari 10 orang cuma 3 orang yang bau, itupun bisa diatasi dengan deodoran biasa, malah ada pembantu dari Ambon, Timor tapi gak seberapa bau, ada juga dari Sumba tapi gak punya bau badan.